Köszöntjük a LogosPont honlapon!

Reméljük, hasznos információkat talál és új kapcsolatokra is lel általunk!

„…A játék pedig a legnagyobb misztérium: a szellem gyengédsége….”
„…Isten játékai vagyunk, és az van hozzá legközelebb, aki játszik. …”
(Hamvas Béla: Paidokratia = A babérliget – könyv Hexakümion)

Rajnai Éva alapítónk társszerzője Raj Tamás Kabbala könyvének

Rajnai Éva, az Alapítvány egyik alapítója társszerző Raj Tamás „A Kabbala tankönyve” című közelmúltban posztumusz megjelent könyvében, ami a Makkabi Kiadó gondozásában jelent meg.

A könyv a Kabbala alapvetését adja meg és bemutatja a téma sokszínű kulturális beágyazottságát, valamint az emberi sorssal, a pszichével való kapcsolatát. Az olvasó kapaszkodókat talál abban, hogy a Kabbala miként segítheti az egyén önismeretének, önreflexiójának fejlődését, az emberi pszichében jelenlévő Istenkép letisztulását. A szerzők tudományos alapossággal arra mutatnak fel gondolkodási módokat és cselekvési modelleket, hogy – a világ rejtett összefüggéseinek megismerése alapján – miként lehet jobban megérteni létünk célját és okát, illetve hogy e tudás birtokában a szabad akaratunkkal hogyan lehet befolyásolni saját sorsunkat.

Rajnai Éva a könyvben a kabbala asztrológiája fejezetet írta, amiben – a bibliai kötődések mellett – feltárja az analógiákat a kabbala életfája és a horoszkóp összevetésében. Ennek tükrében jobban érthetővé válik, hogy az egyén horoszkópja – mint adottságtérkép – ismeretében, mire kell figyelni, mik az adottságok és a determinációk, hogy adekvát életutat választhassunk és építhessünk.

Az Alapítványnak nem titkolt célja, hogy a programjaival és a holdudvarába tartozó személyiségek tudásával – az egyéni személyiségfejlődés, valamint a talentum feltárása során – segítse az önismereti eszközök alkalmazását, az individuum önreflexiójának csiszolását, a személyiség kiegyensúlyozottságának megteremtését, az egyéni pszichés energiával való gazdálkodás javítását.

   

Malombajnokság

A LOGOS Alapítvány – a Vámosmikolai Szabadidő Központtal közösen – hagyományteremtési céllal Ipoly-menti Malombajnokságot szervez a közeljövőben. A Malombajnokságra induláskor főként az Alsó Ipoly-menti térség településeinek érdeklődő fiataljai, lakói kerülnek meghívásra, köztük néhány szlovákiai településről. A szervezők később a Bajnokságra tervezik az Ipoly teljes magyar-szlovák határ szakaszán lévő települések meghívását is, illetve az érdeklődéstől függően jövőben más érdekes és hagyományos játékok bevonását.

A most sorra kerülő Malombajnokság több kategóriákban  kerül meghirdetés, vagyis gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztályban. A verseny a résztvevők készségfejlesztése, tehetségük segítése mellett a térség humán és intézményi kapcsolatainak fejlesztését, valamint a térségben élők, különösen a fiatalok helyi kötődésének erősítését is szolgálja.

Az Alapítvány és a Szabadidő Központ egyaránt örömmel veszi olyan önkéntes érdeklődők jelentkezését, akik segítőként szívesen részt vennének egy-egy verseny lebonyolításában, illetve egy a játékkultúra terjesztését szolgáló hosszabb távú térségi program kialakításában.

(A Malombajnokság a térségi önkormányzatok és az iskolák, a művelődési házak felé az Alsó-Ipoly-mentén meghirdetésre került. A verseny-felhívást néhány Szlovák településre is eljuttattuk . Az alacsony érdeklődés miatt – néhány helyi háziverseny megszervezésén túl – Ipoly-menti Bajnokság megszervezésére nem került sor. A szervezők a terv szerint – a tapasztalatok feldolgozásával és alaposabb előkészítéssel – a térségi Malombajnokságot jövőre is tervezik meghirdetni.)

Játszva tanulni? Tanulva játszani!

Játékosítás az oktatásban – Gamification

Miért fontos játszani?
Miért kötik le annyira a számítógépes játékok úgy a fiatal, mint az idősebb generációt? Hogyan lehet a játékprogramok ennyire vonzó és lebilincselő világát követve kialakítani egy hasonló élményt egy alapjában véve nem játékos közegben, például az iskolában – számítógépek és egyébb játékkonzulok nélkül?
Olvassa el a bejegyzés folytatását is »

Az iskola megöli a kreatívitást?

Az iskola megöli a kreativitást?  from EOL on Vimeo.

Sir Ken Robinson rendkívül megindító és inspiráló előadása az oktatási rendszer és a kreativitás kapcsolatáról, a kreativitás és az intelligencia sokszerűségéről.

A hiba nem az ön gyermekében van…

E. Szabó László az És-ben megjelent cikke a magyar iskolarendszer alapvető hibáiról.

Itt olvashatja

Bloxorz – Logika és térlátás

A játék célja, hogy a téglatestet elgörgessük a célig és közben ne essünk le a platformról.

Magyar nyelvű leírás ITT!!

Olvassa el a bejegyzés folytatását is »

Kitüntették a LOGOS elnökét

Rajnai Gábort a LOGOS Alapítvány elnökét „Tehetségekért”  aranykitűzővel és emléklappal tüntette ki a Magyar Tehetséggondozó Társaság.

Az adományozók Rajnai Gábornak az elismerést egyrészt a fiatalok tehetségfejlesztése érdekében végzett sokrétű tehetségfelismerő és tehetséggondozó munkájáért, másrészt azért a szakmai tevékenységéért ítélték oda, amellyel a magyar tehetségmozgalom kibontakozását és a tehetségfejlesztő szakembereket segítette.

A kitüntetés átadására Sárospatakon az Árpád Vezér Gimnáziumban 2012. szeptember 21-én szervezett országos szakmai rendezvényen került sor. A kitüntetést Dr. Balogh László a Társaság elnöke adta át és az elismerő szavakban kiemelte a kitüntetett Kárpát-medencei Tehetségpont hálózat kiépítésének irányításában végzett érdemeit is.

Fogalomtár

Sok helyről hallottuk, hogy a honlapon fellelhető dokumentumok és szövegek, néhol túlzottan szakmainak tűnnek és nehezen érthetőek. A könnyebb kommunikációt elősegítve, letölthetővé tettük a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által kiadott ‘Fogalomtár a Tehetségpontok számára’ című kiadványt.

Ez a kiadvány nem csak a Tehetségpontoknak, de a tehetségügy iránt érdeklődők számára is hasznos olvasmány lehet.

Jó olvasgatást kívánunk!

 

A letöltéshez kattintson ide vagy a képre.

 

Tehetségpont lettünk

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a Tehetségsegítő Tanács elfogadta regisztrációs kérelmünket, így a Logos Alapítvány immár hivatalosan regisztrált tehetségpont!

Tehetségpont azonosítónk: TP 180 004 164

Új partnerek

Alapítványunk  az elmúlt hetekben sikeres megbeszéléseket folytatott több jövőbeni partnerrel is.

Két új partnerünk:

Nebuló Alapítvány“…a játékpedagógia elkötelezett híve és terjesztője.”

Az Alapítvány hátterében a játékkultúra fejlesztésében, a különböző játékok készségfejlesztésében jártas szakemberek dolgoznak. A szakemberek segítséget nyújtanak a játékok pedagógiai munkában történő alkalmazásához, a pedagógusképzésbe történő beépítéséhez, valamint a játékok iránt érdeklődő civilek, például szülők és gyermekek “játéktudatosságának” a fejlesztéséhez. Az Alapítvány együttműködik játékforgalmazó szervezettel, illetve rendszeresen tart térítés mentes játékbemutatókat is.

 

Mindlab“A MindLab Program a játékokat helyezi a középpontba, és katalizátorként alkalmazza azokat…”

A Program kidolgozói több, mint ezer játékból válogattak ki különböző korosztályhoz tartozó gyerekek készségfejlesztését segítő játékokat. A Programban ajánlott játékok megismertetésére, pedagógiai alkalmazására 30 órás képzési tematikát akkreditáltattak és rendszeresen szerveznek képzéseket az érdeklődők számára. A képzésben résztvevők számára a játékok alkalmazási módszertana hozzáférhető, illetve néhány ajánlott játék minőségi kivitelben beszerezhető a Program szervezőinél.