Rajnai Gábor

Mérnök-közgazda,

Alapító kurátor,

a Kuratórium elnöke

 

Kecelen, 1946. augusztus 10-én születtem.

Általános iskolába helyben, majd középiskolába Vácott, a gépipari technikumba jártam, míg egyetemi diplomát a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki karán szereztem.

Ezt követően számos továbbképzésben vettem részt és elkötelezett híve lettem az ismereteim folyamatos bővítésének, benne az önmegismerésnek és a társadalom mozgásformái feltárásának.

A pszichológia, mint az önmegismerés eszköze iránti érdeklődésem az ergonómiai szakmérnök-képzés során alakult ki, majd különösen a szociálpszichológia iránti vonzódásom a munkahelyeim tapasztalataiból táplálkozott. A közgazdasági ismereteim bővítésében a fő vonzást a gazdasági, illetve más társadalmi szereplők érdekviszonyainak és a társadalom működési rendjének megismerése, megértése jelentette. Segített ennek az érdeklődésnek a kielégítését, illetve a társadalmi folyamatok alakításában való alkotó részvételt a néhány központi államigazgatási és érdekképviseleti szervezetben végzett munkám. Ezek a tapasztalatok ösztönöztek abban is, hogy foglalkozzak a fejlesztéspolitikával, azon belül is a térségfejlesztéssel, vagyis terület- és vidékfejlesztéssel. Ez utóbbiban egyik kedvelt területem az Európai LEADER gyakorlat hazai honosítása, így a közhatalom, a gazdasági szereplők és a civil társadalom közötti térségi kapcsolatok optimalizálása.

Az évek során, élettapasztalatom bővülése – különösen a családi, főként a gyerekeimmel való kapcsolat – segített, majd motivált abban, hogy egyre elmélyültebben érdeklődjek az emberi adottságok felismerésének, fejlődésének és hasznosulásának kérdései iránt. Ez volt a fő indíttatás abban, hogy 1991-ben – szűk baráti körben – megalapítottuk a LOGOS Alapítványt, aminek fő célja a személyiségfejlődés és tehetségsegítés támogatásának szolgálata.